Livsfilosofi og tro

Gjør livet til en fest uten alkohol

«Grasrota», dvs vanlige folk som meg, er menighetens talere under gudstjenesten/nadverdsmøte. Dette er ingen tale, men et innlegg på facebook, skrevet av Johanna Podhorny

Mitt innlegg på facebook 7.desember 2013
Jeg har tenkt i det siste på å skrive litt om noe som er en del av livet mitt. Jeg er noe så snodig i dagens Norge som ei avholdskristen lita dame. (Det er så snodig at ordet avholdskristen ikke blir godkjent av word og blir streket under med rødt.) Mange av dere facebookvenner kjenner meg godt i det virkelige liv og noen av dere er nære venner. Dere vet at jeg ikke drikker og hvorfor. Kjerkefolka vet det i hvertfall:). Stort sett får jeg ikke noe pes for det, og i ungdomstia gikk jeg helt klar av allslags gnål fordi jeg var konsekvent: det var bare sånn.

Som voksen har jeg imidlertid fått høre av enkelte hvor mye jeg går glipp av. Jeg lurer fælt på hva det er. Jeg koser meg med god mat og elsker god drikke. Poenget med å utfylle smaken av maten med dertil egnede dråper er jeg veldig med på! Men hvorfor det må være alkohol oppi er mer enn jeg begriper. Bloggdronningen Elisabeth Norheim skrev noe vettugt om hvor begredelig det var å skulle bruke halve tiden på fest til å forklare hvorfor hun ikke drakk, når hun heller kunne brukt den samme tiden til å feste. Hun forklarte det slik: -Jeg er rett og slett født med litt promille. Det kjenner jeg meg godt igjen i! Jeg tror ikke det hadde vært noe sjakktrekk om jeg ble mer amorøs, mer melankolsk eller mer engasjert og oppstemt enn jeg allerede er. Trøste og hjelpe oss alle da!

For meg handler det selvsagt om å ikke gjøre seg avhengig av noe som er skadelig for skrotten. Men mest av alt handler det om å ikke gjøre seg avhengig av noe som endrer atferd og vurderingsevne, som løfter opp eller roer ned der det ikke er meningen. Man snakker jo om å drikke seg til mot, komme i stemning eller å drukne sine sorger. Det ønsker ikke jeg! Jeg vil at den smerten jeg kjenner er ekte, at sorgen er reell, at gleden er på ordentlig.

Ironisk nok elsker jeg drikkeviser, og det er rett og slett fordi de hyller livet på en forbilledlig måte. Selve drekkinga kan jeg styre meg for, men jeg digger det livsbejaende, feiringen, festen, livet. Tjohei og skål! Som Bellmann skrev: «Är jeg född så vil jag leva. Vid min flaska somna. Vid min flicka vakna upp!» Stemningen i drikkevisene er helt herlig. Lærdommen jeg tar med meg fra dem er denne: uansett om det går bra eller dårlig, så ta deg en fest! Det handler om å elske og leve og dø så det virkelig står etter. Yess!

Selv om jeg ikke lever hardt, så lever jeg sterkt. Jeg unner meg opplevelser. Det trenger ikke være så dyrt eller fancy. Men jeg suger til meg inntrykk der jeg kan: å gå barbent i gresset, padle inn i en solnedgang, ri selv om jeg ikke kan det- sitte rett på det sterke dyret og kjenne varmen, instinktene, viljen og det urgamle båndet mellom menneske og dyr. Ikke er jeg noe ekstremsportmenneske, men eventyrlysten er det ikke noe i veien med. Det er alltid hyggelig å dele en opplevelse, men får jeg ikke med meg folk går jeg heller alene enn å sitte hjemme og si «ingen kunne». Da hadde jeg gått glipp av mye. Det blir konserter, klatreturer og for ikke så altfor lenge siden, en flytur i en Cessna. Null rus, minne for livet.

Jeg hadde jo min spenningssøkende ungdomstid jeg også, og jeg har selvsagt stått og sagt «ikke noe spes», «husker ikke» eller «litt forskjellig» på spørsmål om hva jeg hadde bedrevet i sene nattetimer eller ute i felten en hel dag. Jeg hadde ikke vært på fest, ikke engang på fritidsklubb- der følte jeg meg ikke hjemme. Derimot hadde jeg som oftest hengt etter fingertuppene i en sinnsvak fjellvegg, hoppet fra isflak til isflak på Vansjø eller padlet Mosseelva i en strøm som kunne holde kanoen i et nådeløst grep en halvtime før jeg kom meg videre. Jeg sier ikke at det var spesielt lurt, men ungdom er ungdom. Man må få kjørt seg litt.

Det å ikke røyke eller drikke handler for meg slett ikke om å nekte seg noe, men å unne seg noe bedre. Alle sanseinntrykk jeg får er mine egne. Alt jeg opplever, er virkelig. Det er godt og vondt på en gang, men det er meg, det er livet mitt.

Noen tanker etter at jeg postet innlegget.
Da jeg postet dette hadde jeg gått «gravid» med disse tankene en stund, men etter et julebord ble de født og fødestuen ble facebook. Jeg fikk 105 likes, 65 kommentarer. En som delte innlegget var en venninne som røyker både det ene og det andre. Hun skrev «Jeg deler dette fordi jeg synes Johanna har et poeng» og siterte meg på selve poenget, essensen i det hele: At jeg ikke nekter meg noe, men unner meg noe bedre. At alt jeg opplever er mitt eget, at det er ekte og virkelig.

Da jeg skrev innlegget ante jeg ikke hva slags reaksjon som ville komme, jeg var ikke ute etter noen reaksjon heller, men ventet i alle fall ikke dette. Av alle som kommenterte var en nøytral og resten positive. Kommentarene tyder på at jeg traff en nerve. Jeg fikk meldinger i innboksen og venneforespørsler, og folk snakket om det til meg i lang tid etterpå. Noen fortalte meg at de selv ikke drikker, men synes det er vanskelig å forklare hvorfor- og at jeg klarte å sette fingeren på det. Jeg synes det er flott at vi kan være forskjellige, at det går an å være tydelig på det man står for uten å miste venner av den grunn.

Dette er kjøleskapet mitt etter bursdagen min i april, da jeg ønsket meg alkoholfri drikke. Nå har folk virkelig fått med seg at jeg ikke drikker! Jeg har fortsatt mye igjen. Riktignok fikk jeg en Riesling av ei søt dame som ikke hadde fått det med seg og en god rødvin av ei søt gammel nonne jeg har blitt kjent med gjennom en søster i kirken. Det blir fine gaver, null problem! Rødvin kan man dessuten farge håret med. Har prøvd!

-Johanna

2 kommentarer på “Gjør livet til en fest uten alkohol

 1. Jenny
  14. mai 2014, kl. 20:52 (Rediger)

  Johanna, du skriver så friskt og herlig, veldig morsomt å lese! Du har så mange gode poeng, og jeg har lagt en link til artikkelen din på facebooksiden til UK og UM i begge stavene samt UKledersiden. Her er det mange gode tips til hvordan vi kan forklare hvorfor vi ikke drikker, du setter så godt ord på det.
  Svar

  Johanna Podhorny
  16. mai 2014, kl. 16:36 (Rediger)

  tusen takk Jenny! det var hyggelig å høre.
  Svar

  Johanna Podhorny
  16. mai 2014, kl. 16:50 (Rediger)

  Det jeg har ønsket å si i korthet er at jeg beholder gleden, står for det jeg gjør, og husker alle gode minner. veldig hyggelig med respons:). og dere som er i samme båt som meg: fortell vennene deres at dere ikke drikker, men også at det ikke er farlig å invitere dere til fest! mange tror at det ikke er noe poeng i å invitere avholdsfolk på fest eller bytur, girlsnight eller boysnight. det er jo helt feil! det er selvsagt ikke alle som føler seg hjemme på diskotek, men om du gjør det, så hvorfor ikke! vi kirkefolka er ikke hengehuer, vi er forskjellige, sterke individer. jeg personlig går på pub og på konserter, jeg er på byen med og uten kirkefolk. jeg har alltid vært tydelig på mitt standpunkt til rus, og i rus(s)etiden var jeg med på alt av sosiale ting. senere som voksen har jeg møtt nye folk, og mange av mine jevnaldrende har mann og barn som de skal legge for kvelden, så da må jeg jo presisere at jeg er med på ting for å få det mer sosialt. og det har hjulpet at jeg er blitt tydeligere også på gledes-aspektet, som alltid har vært der men må kommuniseres til andre. folk er jo ikke tankelesere heller, stakkars. såh, eru veldig glad og vet det ja så fest! er det tungt, fest likevel.

  Liker

 2. Jeg flytter over alle «sider» til «innlegg» men da følger ikke kommentarene fra «sidene» med. ( Eller jeg skjønner ikke hvordan man gjør det..) Så jeg måtte klippe og lime litt, se ovenfor! 😉

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: