Livsfilosofi og tro

KVINNE + MANN I JESU KRISTI KIRKE AV SISTE DAGERS HELLIGE

Det feministiske magasinet Føniks hadde «kvinner og religion» som tema i mars.  Sidsel Amundsen (min kjære mor) ble spurt om å skrive en artikkel.

KVINNE + MANN I JESU KRISTI KIRKE AV SISTE DAGERS HELLIGE

 Fugl Føniks er et vakkert symbol. Sagnet sier at etter å ha levd et meget langt liv droføniks Føniks til den hellige byen, Heliopolis, hvor Guds tempel lå. I tempelets hellighet balsamerte fuglen sitt lille rede i myrra. I den handlingen lå viljen til å bevare hjemmet og familien for evigheten. Det skjedde også da morgenrøden brente opp både redet og fuglen, for det er først når det gamle livet dør, at det nye kan oppstå og leve evig.

Tempelet og evige familier er sentrale symboler for enhver kvinne og mann i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.

Å være ett – for evig

Det begynte i Edens hage hvor Gud Herren bød Adam og Eva å være ett for evig. Ingen død kunne skille dem ad. «Den evigvarende kjærligheten» ble født.

Hva som ellers skjedde i Edens hage, har det vært mange forestillinger om opp gjennom tidene. Ingen er blitt mer misforstått enn vår egen mor Eva og hennes rolle der. Hun er blitt fremstilt som naiv og svak idet hun lar seg lokke av slangen. Og som den store Fristerinnen med frukt i hånden, klar for sex. Adam greier ikke å motstå fristelsen, og dermed blir de og alle vi som kommer etterpå, jaget ut av den herlige hagen hvor vi kunne ha levd og kost oss i all evighet. Fy Eva!

I mormonenes teologi er Eva den som blir sett aller mest opp til av kvinner fordi det var hun som iverksatte Guds plan for menneskene. Kort fortalt levde vi alle som Guds åndebarn i et førjordisk liv, og jordelivet var viktig for vår evige fremgang gjennom utøvelse av handlefrihet. Vandringen fra det førjordiske livet til jordelivet og tilbake til vårt himmelske hjem, takket være Kristi forsoning, var denne «Guds plan for lykke» som Eva satte ut i livet.

I Edens hage var det to trær, Livets tre og Treet til kunnskap om godt og ondt. Herren bød dem ikke å spise av Kunnskapens tre, for da ville de dø. Men slangens ord om å bli lik Gud og kjenne godt fra ondt, ringte en bjelle hos Eva. Var det ikke nettopp motsetninger de måtte møte for å ha handlefrihet og lære å ta riktige valg på jorden?

Å spise av frukten fra Kunnskapens tre var et vanskelig, men bevisst valg for Eva, og hun forsto at fordi døden nå var blitt en del av hennes liv, måtte hun overtale Adam til også å spise. Forlot hun Edens udødelighet, ville de ikke kunne oppfylle Herrens bud om å få barn og oppfylle jorden. Da Adam forsto det, valgte han også å spise av frukten. Resultatet var at de begge måtte forlate Edens hage og begi seg ut i verden hvor de måtte bruke sin handlefrihet i valget mellom godt og ondt, starte menneskehetens familie og til sist dø. Men de var jo ett for evig.

Hver sin rolle i skaperverket og frelsen

Det er gjennom kvinnen at sjelen reiser fra sin før-jordiske tilværelse og inn i dødeligheten og må gjøre egne frie valg mellom godt og ondt. Adam, som var skapt før Eva, mottok dødelighet og handlefrihet gjennom Eva. På sett og vis ble den jordiske Adam i billedlig forstand født av Eva. Selv Kristus måtte føres inn i dødeligheten gjennom en kvinne, Maria, som var Guds medskaper. Eva var ikke den verste blant kvinner, men den beste!

Sakramenter eller ordinanser er hellige handlinger i religiøs terminologi. Det er handlinger med «frukter», som f.eks. at dåp er døren til frelse, vielse er innledningen til et fremtidig samliv osv. Velsignelsen ved å bli ført inn i livet og motta handlefrihetens gave kan betraktes som frukter av en hellig handling, utført av kvinner. Eva var den første til å utføre denne handlingen, og den er blitt kvinnens alene.

Mannens hellige handlinger er knyttet til det andre treet, Livets tre, og skal føre mennesket tilbake dit det kom ifra. Disse hellige handlingene er blitt mannens ansvar. Gjennom sitt prestedømme, som er myndighet til å handle på vegne av Gud, kan han blant annet døpe til syndenes forlatelse og utføre vielser i tempelet som binder familier sammen for tid og all evighet.

Slik har kvinnen og mannen hver sin store rolle i skaperverket og frelsen.

Familiens betydning i Guds plan

Familien har stor betydning i «Guds plan for lykke». Mannen og kvinnen har sin hovedrolle som bakteppe, men skal være likeverdige partnere i det daglige. De må ikke nødvendigvis gjøre de samme tingene, men er som lemmer i Kristi legeme, begge like viktige. Evigheten kan innebære en fortsettelse av familieenheten. En forutsetning for det er at mannen og kvinnen blir viet for tid og all evighet i et av mormonenes hellige templer, hvor også barna blir knyttet til dem. I denne betydningen av frelsesbegrepet vil ikke kvinnen bli frelst uten en mann, og en mann vil ikke bli frelst uten en kvinne. En person som av ulike grunner ikke har kunnet inngå ekteskap eller fått barn på jorden, vil få den muligheten etter dette livet hvis vedkommende ønsker det. (Imidlertid vil det være forskjellige nivåer av frelse hvor alle kategorier mennesker vil finne sin plass og evige lykke.)

«Adam kalte sin hustru Eva, fordi hun er mor til alle som lever», står det i skapelseshistorien. Men på det tidspunktet var ikke Eva ennå blitt mor. På samme måte er alle kvinner potensielle mødre.

Fugl Føniks dro langt for å kunne bygge et rede i hellige omgivelser og bevare det for evigheten. Det er viktig at alle har en overbygning for livet sitt som gir perspektiv og sikrer det som er av aller størst betydning.

Ref:

Alma Don Sorensen «The Story of Eve» in Alma Don Sorensen and Valerie Hudson Cassler «Women in Eternity, Women of Zion» (Springville, Utah: Cedar Fort, 2004), pp.68-101

Artikkelforfatteren, Sidsel Amundsen, er medlem av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers HelligeNoname

5 kommentarer på “KVINNE + MANN I JESU KRISTI KIRKE AV SISTE DAGERS HELLIGE

 1. Kittel Heistø Kittelsen
  13. april 2015, kl. 21:44 (Rediger)

  Vakkert skrevet, klart og rent. Jeg gleder meg til å treffe mor Eva og far Adam en dag. I mellomtiden må vi som menn og kvinner, ektemenn og hustruer, gjøre vårt beste for å være Adam og Eva i våre egne liv, familier og samfunn.
  Svar

  Arne Eddy Jørgensen
  24. april 2015, kl. 21:42 (Rediger)

  Friheten til å handle var tydeligvis der, allerede i Edens Hage. Det var kunnskapen om godt og ondt som sto igjen. Ellers hadde jeg gleden over å legge artikkelen igjen hos min slekts familiegruppe på facebook. Jeg regnet med at noen kom til å bli provosert, og det skjedde. Det røde og det liberale er tydelige tendenser hos min slekt. Og som de «moderne» og «progressive» mennesker de er så må de selvfølgelig være kritiske 🙂 Men jeg synes dette var godt presentert og det var vel verdt å dele. Forhåpentligvis sprer det litt forståelsen lys hos disse mine slektninger.

  Liker

 2. Jeg flytter over alle «sider» til «innlegg» men da følger ikke kommentarene fra «sidene» med.
  ( Eller jeg skjønner ikke hvordan man gjør det…) Så jeg måtte klippe og lime litt, se ovenfor! 😉

  Liker

 3. Johansen Åge

  Meget godt skrevet………

  Liker

 4. Vigdis I. H . Dahlgren

  Veldig vakkert skrevet ! Tusen takk ! 💜

  Liker

 5. Tilbaketråkk: «Use your voice and your power to articulate what you know and feel. | «Mormon kvinner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: